TJEDAN ZDRAVLJA: Pospani Petak

Objavljeno u Novosti

Nakon tjedna punog raznih aktivnosti, potrebno se malo odmoriti i opustiti. Stoga je posljednji dan u Tjednu zdravlja posvećen spavanju.

Djeca iz područnog odjeljenja Drinovci, skupina "Cvjetići", sa svojim odgojiteljicama Marijom Kunac i Ivanom Dželalijom, podijelila su svoja iskustva o ritualima prije spavanja. Kroz čitanje priče "Vilenjaci rudari", izradu medvjedića koji ide spavati i različite bojanke, učili su o važnosti i dobrobitima spavanja.

Djeca iz odgojnih skupina "Sovice" (odgojiteljice Tomislava Vlaić i Katarina Vlaić) i "Pčelice" (odgojiteljice Davorka Abramac i Mladenka Buha) sudjelovala su u radionici o tehnikama opuštanja. Učili su o važnosti odmora i opuštanja te vježbali tehniku abdominalnog (trbušnog) disanja.

Većina djece (i odraslih) ne diše na pravilan način i ne koristi trbuh prilikom disanja. Abdominalnim disanjem koristimo puni kapacitet pluća i opskrbljujemo cijelo tijelo potrebnim kisikom. Ova tehnika disanja može nam pomoći da se opustimo i lakše utonemo u san, a izrazito je korisna i važna za emocionalnu regulaciju. Našim predškolcima bi poznavanje ove tehnike moglo olakšati nošenje s potencijalnom školskom tremom jer je upravo pravilno disanje prvi alat u nošenju s osjećajima tjeskobe, nemira ili straha.

Tijekom radionice, djeci je kroz primjenu kratke tehnike mišićne progresivne relaksacije prikazana razlika između stanja napetosti i stanja opuštenosti. Cilj vježbe je naučiti djecu kako izgleda opušteno stanje i kako ga sami mogu proizvesti kad im je to potrebno. Tehnika pravilnog disanja dodatno je uvježbana prije popodnevnog odmora kako bi djeca lakše i slađe utonula u san.

Laku noć! Zzzz...

Psihologinja
Ena Poljičak, mag.psych.

Pratite nas na Facebook-u i Twitter-u!