Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja 2021. u Dječjem vrtiću Drniš

Objavljeno u Novosti

Svjetski dan oralnog zdravlja se svake godine obilježava 20. ožujka kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava pod sloganom „Budi ponosan na svoj osmijeh“. Naš vrtić pridružuje se globalnom pokretu, dijeleći slike dječjih osmjeha na Ponosnom zidu usta (Mouth Proud Wall) Celebrate #WorldOralHealthDay this 20 March and be part of the global movement #MouthProud #WOHD21.

Potaknuti poražavajućim podacima za Šibensko-kninsku županiju za 2020. godinu koji pokazuju da je samo 25% šestogodišnjaka bez karijesa, a 75% šestogodišnjaka ima kariozne zube, Dječji vrtić Drniš uključio se u program Nadzirano četkanje u vrtićima i školama čiji su organizatori Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva (Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu).

Naredni tjedan od 22.03. - 26.03.2021. godine obilježavamo Tjedan oralnog zdravlja u vrtiću gdje će djeca sedam odgojnih skupina biti upoznata sa pravilnim provođenjem aktivnosti te će ih se potaknuti na svakodnevnu brigu o zdravlju svojih zubića.

U okviru obilježavanja posjetit će nas Josipa Čarić, dr.med.dent., te stručna suradnica Curaproxa za oralnu higijenu. TZ Grada Drniša organizira aktivnost na dvorišu vrtića, djeca će dobiti prigodne balone, slikovnice i sl.

Očekujemo da će 236 djece do kraja mjeseca u našem vrtiću krenuti s četkanjem zubi (centralni u Drnišu, Gradac, Drinovci, Oklaj i Radonić). Osnovni provoditelji programa su odgojiteljice, njih 14 educirano je za ovu aktivnost. Zdravstvena voditeljica vrtića nadzire odvija li se sve prema standardima te im pruža stručnu pomoć.

Početak ovog programa omogućili su naši donatori: tvrtka Rofix donirala je stalke za četkice za svu djecu u vrtiću, a četkice i paste za zube donirala je Dubravka Pilić, dr.med.dent.spec.ortodoncije.

Jutros smo gostovali u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Zdravstvena voditeljica
Josipa Sunara Beader, mag.med.techn.

Pratite nas na Facebook-u i Twitter-u!